Wethouder Freek Brouwer plaatste onlangs een AED bij het gemeentehuis en voltooide zo het netwerk van AED’s op Urk. Binnen 500 meter is dag en nacht een defibrillator beschikbaar, waarmee de gemeente Urk een dekkend netwerk heeft van AED’s. 

De gemeente Urk is aangesloten bij het project HartslagNu: het reanimatieoproepsysteem voor burgerhulpverleners bij hartstilstand. ,,Jaarlijks krijgen ruim 15.000 mensen in Nederland een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als iemand binnen zes minuten start met reanimeren”, vertelt wethouder Freek Brouwer. ,,We zijn daarom een project gestart dat moest resulteren in het aanmelden van burgerhulpverleners en AED’s bij HartslagNu. En met succes: op dit moment staan maar liefst 340 burgerhulpverleners en 49 AED’s geregistreerd bij HartslagNu.”

Aanmelden blijft mogelijk

Voor de wethouder betekent dit niet dat het project afgesloten wordt. ,,Integendeel, als samenleving dragen we samen zorg voor de veiligheid op Urk. Ik roep bedrijven en organisaties op om blijvend aandacht te besteden aan de aanschaf en registratie van hun AED bij www.hartslagnu.nl. Maar ook burgers om zich aan te melden. Hoe meer vrijwilligers en AED’s in het systeem van HartslagNu staan geregistreerd, hoe beter.”

Van levensbelang

Project HartslagNu zorgt er bij een hartstilstand voor dat vrijwilligers met een EHBO- en reanimatiediploma snel ter plekke kunnen zijn. Na een 112-melding bij een hartstilstand ontvangen vrijwilligers een melding op hun telefoon. Wie in de buurt is verleent snel en doeltreffend hulp. ,,Het project HarstslagNu is van levensbelang.”

Leave a comment